A password will be e-mailed to you.

The nine winners of the International Parking Institute’s (IPI) 2018 Awards of Excellence prove that when ever-expanding technology and creativity are applied to daunting architectural and parking challenges, the results can be extraordinary. Their diverse parking and mobility solutions support the environment, enhance a luxury shopping experience, offer a history lesson, evoke art and natural beauty, transport hospital patients quickly and efficiently, and improve the lives of college students.

“Competition in our 36th annual competition was fiercer than ever, which confirms how rapidly the state of the art of parking and mobility is evolving,” said IPI CEO Shawn Conrad, CAE. “When we think we’ve seen it all, something inevitably comes along to surprise us. This year’s winners have approached a wide variety of challenges with creativity and innovative thinking — and collectively elevate the parking experience for users in all kinds of ways.”

Selected by a judging panel of architects; parking experts; and city, airport, and university officials, winners received honors at the 2018 IPI Conference & Expo, June 3-6 in Orlando, Fla.

Winning parking facilities and programs were selected in the following seven categories:

Best design of a parking facility with fewer than 800 spaces

Inova Loudoun Hospital Parking Garage, Leesburg, Va.; Walker Consultants (parking consultant), Philadelphia, Pa. — Inova Loudon Hospital’s new $14.9 million parking garage for patients, visitors, and staff looks like it has always been there, which is what the hospital was aiming for. The 765-stall structure was designed to be easy to navigate and to integrate with existing traffic patterns. Emergency room visitors park on the ground level, visitors to other areas are directed to higher tiers, and staff are assigned spaces in a specific area. Clear sightlines to elevators and stairwells (open to the inside of the garage) provide easier wayfinding and greater security, while a two-way vehicular ramp offers passive security and convenience. The cast-in-place concrete structure was designed for minimal maintenance, with best-practice construction and design materials.

The garage’s exterior blends harmoniously into the campus. Vehicular portions are buff-colored, precast, concrete spandrel panels with a sandblasted finish; pedestrian areas are enclosed in highlighted masonry and glass. Wayfinding clearly identifies entrances, elevator and stair locations, and outside directional information. Double-sided elevators and lobbies offer direct access from the parking areas to the lower-level entrance as well as a future pedestrian bridge. Pedestrians enjoy dedicated waiting and walking areas that protect them from moving cars, and extensive glass walls offer natural light and views of the campus. Originally estimated at $16 million, the project stayed under budget thanks to ongoing cost-control measures that included slightly raising the lower level to save $1 million in rock removal.

Best design of a parking facility with 800 or more spaces

Denver International Airport’s newest 800-space, $4.5 million surface lot is a platform to test new technology that promotes sustainable growth and innovation.

Stanford University Roble Field Parking Structure #10, Stanford, Calif.; Watry Design (parking consultant), San Jose, Calif. — As Stanford University continues to densify to meet the needs of a growing student base, preserving green space is a top priority. Its new $45.2 million parking structure enabled the university to meet current parking demand and provide some cushion while preserving Roble Field, an open grass space for students to gather, relax, and enjoy recreational sports.

The 1,162-stall, five-level, below-grade structure provides 52 electric vehicle (EV) charging stations on level P1. In anticipation of future demand, levels P2 through P5 are prepped for 84 more EV car-charging stations. Watry Design is assisting the university to work toward Parksmart Silver Certification for the structure, which also embraces mobility, providing pedestrian and bicycle access to a shuttle stop, Panama Mall, Samuel Morris Way, and Governors Corner, as well as bicycle parking. To minimize cracks and future maintenance, perimeter basement wall slabs were given 45 days to shrink before walls were locked into place.

The garage serves resident students and visitors, who use walk-up pay stations. Infrastructure for future parking control gates was incorporated into the design. Three brightly painted elevator cores facilitate movement and wayfinding, and LED fixtures with occupancy sensors offer illumination with minimal energy use. The structure’s roof houses Roble Field, a recreational playing field, and painted trellises blend pedestrian areas with the natural environment.

UT Austin Dell Medical School, Health Center Parking Garage, Austin, Texas — The University of Texas at Austin’s new Dell Medical School aims to improve community-based health care, and the new six-story, $23 million, 1,120-stall garage serving its outpatient-care-based Health Transformation Building was designed to enhance that mission. With Waller Creek forming its eastern border and an oak tree grove to the south, the site fell within 100-year and 500-year flood plains; its structure shape and height were dictated by Capitol View Corridor restrictions that ensured visibility of Austin’s Capitol dome.

The garage’s cast-in-place concrete, post-tensioning ensured durability and a space average of 376 square feet. Careful detailing and waterproofing of a split slab on the second level maximizes street frontage for retail and mercantile tenant spaces. The level-one ambulatory surgery center faces Waller Creek and is serviced from the garage’s shared loading dock. Its critical-care functions necessitated vibration and sound isolation from the garage superstructure.

The ground-level café tucked into the northeast corner provides food service to the Health Transformation Building as well as the adjacent Health Discovery Building, with outdoor seating available in the plaza between the buildings with a view of Waller Creek.

Levels 2 through 6 house reading and conference rooms and a creek-view terrace. Integrated lobbies on each level feature large wayfinding elements, level-reminder business cards, and other navigation aids. Non-transient staff and medical physicians access reserved parking areas on level four. A speed ramp to the second level allows for direct patient drop-off, with integrated bypass lane and turn-around for mistaken drivers. Level 2 has 55 motorcycle permit spaces and accommodates emergency ambulances equipped with CO2 sensors and idling fans. Street-level bike parking offers six shower and changing facilities. The larger project is LEED Gold certified and includes many sustainable features, such as a 22,000-square-foot green roof and rainwater capture/recycling system, which feeds a 27,000-gallon cistern visible on two levels.

Stanford University’s $45.2 million Roble Field Parking Structure #10 preserves green space with a below-grade design. The structure’s roof supports a grass recreational field.

Best design/implementation of a surface parking lot

DEN 61st and Pena Station Parking Facility, Denver, Colo. — Denver International Airport’s newest 800-space, $4.5 million surface lot provides convenient covered parking with a solar-canopy microsystem covering 609 of the spaces. A demonstration project (owned by Xcel Energy in partnership with Panasonic) will examine how a battery system can help integration of renewable energy, reliability of the distribution system, voltage management, and peak reduction. The lot is a platform to test new technology that promotes sustainable growth and innovation. The site’s solar panels feed energy to an onsite battery storage system, which currently helps power an adjacent office building and will serve new development.

Located at the 61st and Pena Regional Transportation District University of Colorado A Line station, the lot offers daily, overnight, and monthly parking options for commuters taking the rail train to the airport or downtown Denver. An autonomous vehicle transports passengers between a nearby bus station and the train station. The unstaffed facility offers eight pay stations and is checked three times daily. Drivers can access free services that include vehicle location, jump starts, tire inflation, and lockout help. The structure features free WiFi and 11 level-1 EV charging stations for patrons. A new mixed-use development is planned nearby.

Innovation in a parking operation or program

University of Southern California Safe Ride Program, Los Angeles — The University of Southern California’s (USC’s) Campus Cruiser safe-ride-home program has grown at a rapid pace since its inception in 1978. It hit a bump in 2015 when demand exceeded realistic capacity. The new $4 million Safe Rides program partnered with the ride-share company Lyft to serve its customers and keep growing, ensuring that USC students get around quickly and safely.

Partnering with an outside agency immediately solved numerous internal operational challenges, including vehicle inventory and expenses, staffing, and office space. Lyft drivers are independent contractors, providing service in their own vehicles and requiring no office space. At the beginning of each semester, currently enrolled students receive specific directions on how to register for the program; once signed up, they can download an app for the Safe Rides program. If their ride meets program restrictions (starting and ending within the Campus Cruiser boundaries and observing the time frames of the program), USC pays for their ride.

The partnership has halved the cost per ride, which now averages $4. It eliminates ride/car shortages and reduced wait times from 15 minutes to 3.7 minutes. It has added capacity, increasing rides from 8,000 to 21,000 per week. The student health center uses Lyft for patients, and the university recently offered half-price rides to the airport for Thanksgiving.

Best parking facility rehabilitation or restoration

Orange and blue lighting in the renovated Nunez de Balboa garage simulate a horizon line of sea and sun. A mirror in the main corridor generates an illusion of a complete sun with a simple, semicircular lamp.

Nebraska Medical Center Durham Parking Structure, Omaha, Neb.; Walker Consultants (parking consultant), Tampa, Fla. — The Durham Parking Structure, built in 1989, is a vital asset for patients and visitors of the Nebraska Medical Center in Omaha, Neb. After nearly three decades, corrosion and leaking were widespread, and severe deterioration of structural members jeopardized safety. The existing parking function also forced circulation patterns that created the perception of a full facility, yet more than 10 percent of the capacity was hidden from drivers and often left unused.

The significant loss of parking precluded demolition, so separate improvement packages were developed to phase improvements, including major structural repair packages, waterproofing, striping, and wayfinding signage. The entire facility was painted to improve reflectivity and LED lighting was installed to enhance safety. Eight phases of closures during two years allowed work to go on 24 hours a day. As the parking function had no significant structural modifications, Nebraska Medicine realized tremendous safety and parking improvements at minimum capital cost. The result is a much-improved parking experience for visitors that will serve the Omaha metro area for decades.

Challenges were mitigated during the $1.8 million project. Walker Consultants designed a new function that implemented separate up-and-down-bound circulation routes. Fifty-two spaces were added by changing the angle of parking from 60 to 75 degrees. Revised circulation routes added 80 spaces, and 65 accessible spaces were added in protected, convenient parking areas serving patients and visitors.

First Sunset in the Pacific, Núñez de Balboa 52 car park, Madrid, Spain; Clavel Arquitectos Asociados (architectural firm) — Renovating this two-story garage in an affluent, city-center neighborhood in Madrid started with three goals: make the parking more attractive to potential clients, reduce maintenance costs, and minimize the effect of construction on operations. The key was smart design based on three main strategies: use light as a design element, unveil the existing building instead of covering it, and develop previously held workshop mock-ups to reduce construction time.

The garage’s new design was inspired by Spanish explorer Vasco Nuñez de Balboa. The entry is a tunnel of repetitive white light arches over a black wall. Main level walls were stripped of their old tiles and restored to their original brick, while orange and blue lighting simulate a horizon line of sea and sun. A mirror in the main corridor generates an illusion of a complete sun with a simple, semicircular lamp.

Large beams narrate the explorer’s discovery in narrative, and the ceiling displays portraits of de Balboa that become clearer as drivers park, letting them make their own discovery. Almost all design features started with cost-effective, low-maintenance LED lighting, which won a Lamp Lighting Award. PARCS technology was updated. Construction was completed during summer, when demand is lowest. The popular, financially successful garage nets revenues up 50 percent since the $360,000 renovation.

Award for new sustainable parking and transportation facilities excellence

Cal Poly Pomona Parking Structure 2, Pomona, Calif. — The new $41 million, 1,800-space Parking Structure 2 was designed and built in keeping with California State Polytechnic University in Pomona’s (Cal Poly Pomona) long history of promoting sustainable practices and environmental awareness. The bronze-level Parksmart Certified structure features several sustainable factors, including solar panels on the top level, a naturally ventilated lower (below-ground) level, 24 EV charging stations, bicycle storage rooms, dimmable LED lighting, drought-tolerant landscaping, and a state-of-the-art rainwater collection system. When considering factors to achieve Parksmart certification, university project managers ensured that labor and materials were sourced locally and that recycled content was maximized. The structure is designed to harmonize with its surroundings and reflect the university’s commitment to the environment.

For many years, Cal Poly Pomona has been recognized by national institutions such as The Princeton Review for its efforts to incorporate a sustainable focus on everything that happens on campus. Other buildings on campus that have earned LEED certification include the Bronco Recreation and Intramural Center, The Collins College, and the College of Business Administration complex.

Award for architectural achievement

Sawgrass Mills Parking Garage, Sunrise, Fla.; TimHaahs (architect/design, engineering/parking consultant), Miami — Sawgrass Mills is a luxury outlet shopping destination that serves tens of thousands of visitors annually. The relaxed, open-air promenade features more than 350 retail, dining, and entertainment venues, including 70 luxury stores. The Simon Property Group hired TimHaahs to develop a new $31 million, 1,723-space parking facility that would complement and enhance visitors’ experience in the shopping center.

The garage’s large, multi-level valet parking operation features a fully furnished, ground-level waiting area that creates an inviting front-door experience for shoppers. Its lightly sandblasted, sandy-yellow exterior matches the center’s stucco color and texture; spandrels provide deep reveals that cast unique shadow lines mimicking the louver designs of the arcade walkway. The facility is one of the highest structures in the shopping center, with eye-catching, red clay tile-roofed towers that advertise retail opportunities and generate revenue. Three large, illuminated signs span multiple floors on three sides and offer additional advertising. The garage’s black-and-orange color palette mirrors that of adjacent overflow lots. The parking guidance system’s dynamic signage directs patrons to aisles with open spaces; static signage points to the exits. Climate-controlled, glass stair and elevator towers give users a preview of the complex upon arrival and provide comfortable, passive security. Elevator lobbies that open to the interior and LED lighting ensure full visibility across the garage to the vertical circulation.


Information provided by the International Parking Institute (www.parking.org).

X